Gingivita reprezintă prima etapă a bolii parodontale și este caracterizată prin inflamația gingiilor. Este cauzată în principal de acumularea de placă bacteriană pe linia gingivală, cea care, dacă nu este îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare, produce toxine ce irită gingia, ducând la gingivită.
Simptomele gingivitei includ gingii roșii, umflate și sensibile, care pot sângera în timpul periajului. Gingivita este o afecțiune reversibilă și poate fi tratată prin îmbunătățirea rutinei de igienă orală și prin curățările profesionale regulare la medicul stomatolog. Dacă nu este tratată, gingivita poate evolua în parodontită, o afecțiune mult mai serioasă.
Parodontita reprezintă o formă avansată a bolii parodontale și se instalează atunci când gingivita nu este tratată. Inflamația se extinde de la gingii la țesuturile și osul care susțin dinții. Toxinele produse de bacterii încep să distrugă aceste țesuturi și osul, formându-se pungi parodontale (spații între dinte și gingie) care se adâncesc pe măsură ce boala progresează.
Parodontita poate duce la simptome cum ar fi retracția gingiilor, modificarea poziției dinților, sensibilitate crescută și, în cele din urmă, pierderea dinților. Tratamentul parodontitei poate fi mai complex și poate include curățarea profesională a pungilor parodontale, tratamentul cu antibiotice și, în unele cazuri, chirurgia parodontală.